top of page
  • shepelvika60

207-ма річниця від дня народження Тараса Шевченка


Цього дня, 9 березня, у 1814 році з’явився на світ визначний поет, класик української літератури, мислитель, художник Тарас Григорович Шевченко. Сьогодні Україна відзначає 207-річчя від дня народження письменника.

Будучи людиною універсальних обдарувань та інтересів, Шевченко залишив по собі величезну творчу спадщину. З-під пера поета вийшли чудові твори і, звісно ж, знаменита збірка поезій "Кобзар". Його творчість мала вирішальне значення у становленні й розвитку нової української літератури та стала джерелом натхнення для багатьох сучасних митців.

До того ж Шевченко – один із найвидатніших майстрів українського образотворчого мистецтва. Він є автором понад тисячі мистецьких творів.


Цікаві факти про поета:

- Вірші Тараса Шевченка перекладені більш ніж ста мовами світу і навіть мовою есперанто.

- Найменше видання "Кобзаря" має розмір близько половини квадратного міліметра. Створив його український майстер Микола Сядристий.

- "Кобзарю" поета у Черкасах присвячено цілий музей. За час життя поета збірка перевидавалася 4 рази, а за часів СРСР його тираж налічував 8 мільйонів копій.

- Будучи успішним портретистом у Петербурзі, Шевченко добре заробляв і завжди одягався доволі модно. У своєму щоденнику він писав про величезне задоволення від придбання гумового плаща-макінтоша за 100 рублів, що було значною сумою на той час.

- У 1975 році один із кратерів на Меркурії був названий на честь Шевченка. Діаметр цього кратера – 137 кілометрів.

- По всьому світу українському поетові встановлено 1384 пам’ятники. Більшість із них – 1256 – розташовані на території України, ще 128 – у 35 країнах світу, зокрема, Бразилії, США, Китаї тощо.

- Найбільший портрет Шевченка має площу 500 кв. м. Написаний він у Харкові на стіні 17-поверхового житлового будинку по проїзду Садовому, 30, і внесений до Книги рекордів. Графіті малювали ночами впродовж двох тижнів.


Посилання на оригінальну статтю:












3 перегляди0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page