top of page
  • shepelvika60

День визволення Нового Бугу від нацистських загарбників


8 березня - 73 річниця визволення нашого міста. Дякуємо героям за мирне небо над голово!

Короткий виклад подій тих важких днів:

"До 8-й годин ранку 8 березня радянські війська оволоділи містом, звільнивши перший районний центр Миколаївської області в ході знаменитої березнегуватсько-снігурівської операції. На вулицях міста стояв суцільний гул від тріску автоматів і кулеметів, зривів гранат і снарядів, брязку танків і самоходів. Деяка частина ворожої піхоти з технікою вирвалась з міста і намагалась пробитись на захід по дорозі на Софіївку, але потрапили під вогонь червоноармійців.

До 10-ї години бій в місті стих. Вулиці заповнювались жителями. їх радість передавалась бійцям, знімала втому, обличчя світились щасливими посмішками. Потрібно було 4 доби по бездоріжжю, з кровопролитними боями, аби визволити Новий Буг. У німецький фронт було забито «клин» на глибину 50 кілометрів. Від Нового Бугу радянські війська готувалися здійснити дальший наступ на південь в сторону Баштанки, Явкино, Снігурівки. Там передбачалось з'єднання кінно-механізованої групи з бійцями армії лівого крила. Це повинно було завершити утворення кільця оточення 10-ти дивізій ворога. В цей час виникло неприємне ускладнення: дизельне паливо закінчилось, а цистерни-заправники відстали. Фактично війська були паралізовані. Вирішено було будувати майданчик для прийому транспортних літаків. Бійцям прийшли на допомогу місцеві жителі. На світанку почався дощ. Авіація ворога не діяла, але радянські «кукурузники» літали практично в будь-яку погоду, вони й почали доставляти пальне. Згодом прилетіли і «Дугласи». Дивізії генерала Плієва поновили наступ. В цей день командир бригади Н. Є. Щербаков одержав дорогий подарунок -- золотистого жеребця з білою гривою. А 13 березня Щербакова хоронили. За бій за Новий Буг він посмертно нагороджений орденом Суворова.

Гітлерівці втікали, покинувши техніку та озброєння. В місті були взяті багаті трофеї: 500 справних машин (всього біля 2000), пальне, ешелони продовольства, 6 складів з боєприпасами, різноманітне військове майно. На залізничній станції знаходилось 16 паровозів. Утікаючи, фашисти пакостили в усьому. Вони порозкидали «сюрпризи» -- нікельовані портсигари, запальнички, ялинкові прикраси, на яких підривалися діти.

9 березня о 9 год. 50 хв. по Центральному радіо диктор Михайло Левітан прочитав повідомлення про звільнення нашого міста. В ознаменування цієї перемоги о 21-й годині столиця Радянського Союзу Москва салютувала 12-ма артилерійськими залпами з 224 гармат."

3 перегляди0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page